Ay çekirdeğinin Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmez

Ay çekirdeğinin Sağlığa Faydaları Saymakla Bitmez

Dengeli beslenen ve sağlığına dikkat eden aynı zamanda sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmiş herkes için Ay Çekirdeği gerekli tüm besinlerle yüklenmiştir. İçersinde güvenilir bir karbonhidrat, yağ, protein ve lif kaynağı mevcuttur. Ayrıca anında enerji sağlamak için yeterli kaloriye sahiptirler. Ay Çekirdeğinde ayrıca birçok vitamin ve mineral bulunur. B6 Vitamini,  E Vitamini, Folat ve Pantotenik asit Ayçiçeği tohumlarında bol miktarda bulunur. Manganez, Selenyum ve Bakır bu tohumlarda en yaygın minerallerdir. Ayrıca Çinko ve Magnezyum de vardır. Ay Çekirdeği  iyi bir Demir kaynağıdır. Ayrıca antioksidanlar açısından da zengindirler. Bu nedenle, çeşitli besinlerle Ayçiçeği tohumları, sağlık bilincine sahip her tüketici için çekici bir atıştırmalıktır.

 

Kalbinizi Sağlıklı Tutun Tüm dünyada uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre  kadın ve erkeklerin başlıca ölüm nedeninin kalp hastalığı olduğunu biliyor muydunuz? Ay Çekirdeği, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek besinlere sahiptir - sonuçta iyi yağlar ve faydalı fitosterol kaynağıdırlar. Trans yağlar ve doymuş yağlar kalbiniz için kötü olabilirken, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar size iyi gelebilir. Dışarıdan fazla miktarlarda alınan yağlar vücudumuza zararlı iken besinlerin içersinden alınan doğal yağlar vücudumuza faydalıdır.Kolesterolü düşürmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilirler. Fitosterollerin kolesterolü düşürdüğü de bilinmektedir. Ay Çekirdeğindeki bu sağlıklı yağlar ve fitosteroller birlikte kalp sağlığını iyileştirebilir. Öyleyse devam edin ve kalbinizi sağlıklı tutmak için ayçiçeği çekirdeği atıştırın ve sağlığınıza katkıda bulunun.Günlük bir avuç ayçiçeği atıştırmak hem kalp hem de bağırsak sağlığı açısından oldukça yararlıdır.

 Ruhsal Zenginliğe Ulaşın Ay Çekirdeğindeki protein, ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek triptofan olarak bilinen önemli bir asit içerir. Vücudunuz bu amino asidi, ruh halinin düzenlenmesinde rol oynayan  serotonin yapmak için kullanır. Ancak beyindeki emilimini artırmak için karbonhidrat içeriği yüksek bir yiyecekle birlikte ay çekirdeği yemeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, triptofanın faydalarından yararlanmak için bir parça meyve veya fırında patates ile ayçiçeği çekirdeği atıştırın. 

 

Ay Çekirdeği ayrıca, uygun beyin fonksiyonu için önemli olan ve depresyonlu insanlara yardımcı olduğu bulunan bir başka bileşen olan omega-3 yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle depresyon ve diğer tüm duygu durumu bozukluklularında son derece yararlı bir besindir.

 

 Daha Düşük Parkinson Hastalığı Riski Demektir

Ay Çekirdeği, sağlığınız için hayati önem taşıyan bir besin olan E vitamini açısından zengindir. E vitamini de, yürümek, konuşmak, yemek yutmak ve konuşmak gibi basit şeyleri yapmayı zorlaştıran bir hareket bozukluğu olan Parkinson hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Ay Çekirdeği, sağlığınız için hayati önem taşıyan bir besin olan E vitamini açısından zengindir bu nedenle de  Parkinson hastalığı riskini azaltabilir.

 

 

 Erkek Doğurganlığını Geliştirir

Ay Çekirdeği, erkek doğurganlığı için önemli olan bir mineral olan çinko içerir. Aslında, araştırmalara göre çinko almak kısır erkeklerde sperm sayısını, kalitesini ve hareketliliğini iyileştirebilir. Yaklaşık 100 gram ay çekirdeği size 5 mg çinko verebilir. Bu nedenle, besin açısından zengin bu tohumları diyetinize dahil edin.

 

Uyumanıza Yardım Eder

Stres ve uyku ortamınız gibi faktörlerin yanı sıra, iyi bir gece uykusu alıp almadığınızı da yediklerimiz  belirler. Serotonin sentezinde rol oynayan amino asit olan triptofan, uykuyu teşvik etmek için özellikle önemlidir. Bunun nedeni, vücudunuzun serotonini geceleri uykuyu düzenleyen hormon olan melatonine dönüştürmesidir. Şimdi, 20 gr ayçiçeği çekirdeği 50 mg triptofan içerir, ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere dinlendirici bir gece uykusu için ay çekirdeğini biraz karbonhidratla birleştirmeyi unutmayın.

 

 Doğumda Oluşacak Riskleri  Önlemeye Yardımcı Olur

Ay Çekirdeği zengin bir folat kaynağıdır. Bu B vitamini vücudumuz tarafından hücre bölünmesi ve genetik materyal yapımı için gereklidir. Ve hamilelik sırasında hayati derecede önemlidir. Bu vitaminin düşük seviyeleri, bebeğinizde spina bifida gibi nöral tüp kusurları riskini artırır ve düşük kilolu bir bebek veya erken doğum şansını artırır. Yaklaşık 1½ ons ayçiçeği tohumu size 101 mcg folat verebilir. Bununla birlikte, bebek sahibi olmayı planlıyorsanız diyet kaynaklarından aldığınız folata ek olarak takviyelerden veya güçlendirilmiş gıdalardan 400 mcg folat almanız da önerilir. Bebek planlıyorsanız, folat gereksinimleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Gebe kalmadan önce folat miktarlarınızı artırmaya başlamanız gerekebilir çünkü bu vitamindeki bir eksiklik hamileliğinizin çok erken döneminde bir etkiye sahip olabilir.

 

 Kiloyu Yönetmeye Yardımcı Olun ve  Diyetinizde Muhakkak Bulundurun Ay Çekirdeğindeki triptofan iştahı düzenlemeye yardımcı olur - bu amino asitle doyduğumuzda karbonhidratları arzulamayız. bazı kanıtlar içindeki  bileşenin kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ay Çekirdeğini sağlıksız yağlar ile değiştirmek ve bunları genel olarak kalorisi azaltılmış bir diyetin parçası olarak dahil etmek, kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Ancak Ay Çekirdeğinin yağlı, kalorisi yoğun bir gıda olduğunu unutmayın – 100 gr size 584 kcal enerji verir. Bu nedenle, kilo vermek için tükettiğiniz toplam kalori miktarını ayarlamanız gerekir. Lütfen diyetisyeninizden onay alarak tüketiniz.

 

 Sağlıklı Saçlar; 100 gram ay çekirdeği, yağları, karbonhidratları ve proteini metabolize etmek için gerekli olan bir B vitamini olan 66 mcg biotin içerir. Biyotinin proteinden yapılan saçınızın durumunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

 

 

 Cildi Nemlendirin Ayçiçeğinin yağının cildinizin kurumasını engelleyebileceğini biliyor muydunuz? Ayçiçek yağı, cildinizde koruyucu bir bariyer oluşturarak nemin dışarı çıkmasını önleyerek nemi artırır. Ayçiçek yağı ve zeytinyağının topikal uygulamasını karşılaştıran bir çalışma, dört haftalık bir süre boyunca zeytinyağının cildin en dış tabakasının bütünlüğünü azalttığını ve cildin hafif kızarmasına neden olurken, ayçiçek yağının cildin bütünlüğünü koruduğunu buldu.. Bu nedenle, etkili bir doğal nemlendirici arıyorsanız, mutfak rafınızdan başka bir yere bakmayın.